Program edukacyjny ,,Warzywa i owoce w szkole’’ ma na celu zmianę nawyków żywieniowych na lepsze , a przede wszystkim na zdrowsze poprzez zwiększenie świadomości na temat zdrowej diety oraz zachęcanie dzieci do spożywania warzyw, owoców i picia soków pięć razy dziennie.
Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie warzyw i owoców powinno wynieść co najmniej 400 – 500 gramów dziennie. W Polsce wynosi ono przeciętnie 250 g. Wynik ten , mimo że stawia nas na średnim światowym poziomie , powoduje, iż zajmujemy jedną z ostatnich pozycji w Unii Europejskiej. Dlatego właśnie tak ważne jest stałe edukowanie i ciągłe zachęcanie do urozmaicenia diety poprzez włączanie do niej owocowo – warzywnych porcji. Warzywa , owoce oraz soki to nieodłączny element zdrowej diety i ich spożywanie jest naturalnym i skutecznym sposobem na uzupełnienie brakujących witamin , jak również pomaga zachować naturalną odporność organizmu. Program realizowany jest w naszej szkole, w klasach I – III szkoły podstawowej, od początku jego istnienia, tj. od roku szkolnego 2009-2010.