Mleko towarzyszy nam od pierwszych chwil życia. To skarbiec wielu składników niezbędnych do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera witaminę A, D, B2, B12. Jest źródłem wapnia, potasu, fosforu i cynku.
W dniu 7 lutego w klasie I a odbyły się dwugodzinne zajęcia, których celem było promowanie mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci. Prowadziły je pani Agata Szczuchniak i pani Agnieszka Adamska – pracownice Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie.
Na wstępie dzieci obejrzały film, który pokazał jakie zmiany zaszły w dziedzinie produkcji mleka i jego przetworów w ciągu stuletniego istnienia mleczarni , a także jak wygląda droga mleka od krowy do kartonika.
W trakcie zajęć uczniowie poznawali smak różnych przetworów mlecznych. Oglądali w jaki sposób powstają opakowania na produkty mleczne, próbowali złożyć karton na mleko oraz brali czynny udział w ubijaniu masła w tradycyjnej maselnicy. Spotkanie zakończyło się konkursem wiedzy na temat poznanych produktów.
Mam nadzieję, że po takiej „mlecznej uczcie” dzieci częściej i chętniej będą spożywać produkty mleczne, gdyż wiedzą już, że są one pyszne i dla ich zdrowia nieodzowne.
R. K.